Erektiohäiriön pistoshoito


Alprostadiili (Caverject ®) on ollut käytössä jo 1990-luvun alusta alkaen ja on edelleen käytetyin pistoslääke. Alprostadiili pistetään itse ohuella neulalla paisuvaiskudokseen hiukan ennen yhdyntää. Se saa aikaan valtimoiden laajenemisen ja verenkierron voimakkaan ja tahdosta riippumattoman lisääntymisen. Lääkkeen annos on yleensä 10-20 mikrogrammaa. Alprostadiili on edelleen tehokkain tavanomainen erektiohäiriön lääkehoito; 70-90 % potilaista saa merkittävää apua erektioonsa. Lääkettä voi pistää enintään kolme kertaa viikossa paisuvaisen arpeutumisriskin vuoksi. Lääkkeellä aikaan saatu erektio kestää yleensä 30-60 minuuttia.

Caverject on hyvän tehonsa vuoksi edelleen suosittu lääke. Lääkkeen pistäminen tapahtuu joko käsivaralla tai tarkoitukseen kehitetyllä automaatti-injektorilla. Vastoin yleistä luuloa pistäminen ei ole kivuliasta.

Sivuvaikutuksista tärkeimmät ovat peniskipu ja pitkittynyt erektio eli priapismi. Ennen kuin pistoshoito alprostadiililla voidaan aloittaa, on tehtävä koepistos lääkärin vastaanotolla. Näin annos pystytään yleensä heti optimoimaan ja siten myös vähentämään priapismin eli pitkittyneen erektion riskiä. Priapismilla tarkoitetaan vähintään 4 tunnin kovaa ja usein kivuliasta erektiota. Mikäli tällainen ilmenee, on syytä ottaa heti yhteys lääkäriin. Syynä on se, että tilanne voi aiheuttaa peniksen verenkierrolle pysyviä vaurioita. Kotikonsteina voi kokeilla kyykkyyn-ylös voimistelulikettä ja /tai kylmän veden valuttamista peniksen päälle.

Papaveriini (Papaverin®) on vanha lääke, jota voidaan käyttää myös pistoslääkkeenä, yleensä annoksina 40-80 mg. Ongelmina ovat toisaalta silloin tällöin ilmenevät pitkittyneet kivuliaat erektiot ja toisaalta lääkkeen yleisesti ottaen alprostadiilia huonompi teho. Lisäksi lääkettä voi pistää vain kerran viikossa. Lääke on yleensä varsin hyvin siedetty, paikalliset sivuvaikutukset ovat melko harvinaisia. Papaveriini soveltuu lähinnä iäkkäämpien miesten potenssilääkkeeksi.

Erittäin vaikeissa erektiohäiriöissä voidaan käyttää pistoslääkesekoituksia. Alprostadiili voidaan yhdistää fentolamiiniin (Regitine®). Tämä yhdistelmä on erittäin tehokas, mutta fentolamiini vaatii lääkelaitoksen erityisluvan. Alprostadiiliin ja fentolamiiniin voidaan vielä yhdistää papaveriini, jolloin puhutaan ns. trimix-.sekoituksesta, joka lienee tehokkain tiedossa oleva lääkehoito erektiohäiriöön. Erikoissekoitusten käyttö vaatii hoitavalta lääkäriltä erittäin paljon kokemusta erektiohäiriöiden injektiohoidosta.

Tee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä