Erektiohäiriö


Erektiolla tarkoitetaan peniksen jäykistymistä. Erektiohäiriössä penis jäykistyy riittämättömästi tai ei ollenkaan. Toisaalta varsin usein voi käydä niin, että alussa erektio on hyvä, mutta sitten se lopahtaa ennen yhdyntää tai yhdynnän kuluessa. Erektiohäiriön vakavuus voi vaihdella lievästä täydelliseen kyvyttömyyteen. Usein käytetään kolmiportaista luokittelua: lievä, kohtalainen ja vaikea erektiohäiriö. 

Lievissä tapauksissa epäonnistumisia on silloin tällöin tai erektio on lievästi vajaa. Potilas yleensä pärjää tämänasteisen häiriön kanssa melko hyvin. Tosin tällaiset potilaat ovat yleensä varsin herkkiä kaikille ulkopuolisille häiriötekijöille ja onnistunut yhdyntä vaatii hyvät olosuhteet. 

Kohtalaisessa erektiohäiriössä ongelmat peniksen jäykistymisessä tai jäykkyyden pysymisessä ovat jo häiritseviä yli puolet yhdynnöistä epäonnistuu ja onnistuneetkin yhdynnät ”käyvät työstä”. Tällaisissa tilanteissa psykologiset seikat tulevat voimakkaasti mukaan kuvaan pahentaen entisestään tilannetta. Vaikeissa erektiohäiriöissä yhdyntä ei enää onnistu juuri ollenkaan. Tällainen tilanne liittyy useimmiten vaikeisiin perussairauksiin.


Erektiohäiriön olemassaolon selvittämiseksi on kehitetty yksinkertainen ja hyvin toimiva kysymyssarja (IIEF International Index for Erectile Function eli kansainvälinen erektioindeksi). Jos kysymyssarjasta saa alle 22 pistettä, erektiohäiriön mahdollisuus on todellinen.


Tee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä