Tyhjiöpumppu erektiohäiriön hoidossa ja peniksen verenkierron kuntoutuksessa

Lähde: Yuan j ym. Vacuum therapy in erectile dysfunction – science and clinical evidence. Int J Impot  Res 2010;22:211-219


Tyhjiöpumpun idea on synnyttää peniksen alueelle negatiivinen paine, joka laajentaa peniksen paisuvaiskudosten valtimoita ja täten lisää niiden verenkiertoa. Käytössä on kaksi menetelmää. VCD-menetelmässä (vacuum constriction device) synnytetään alipaine ja penikseen tyveen asetettavalla kirsitysrenkaalla estetään veren poistuminen peniksestä, joka säilyttää peniksen jäykkyyden ja mahdollistaa yhdynnän. Tätä menetelmää käytetään erektiohäiriöiden hoidossa. VED- menetelmää (vacuum erectile device) ilman kiristysrengasta käytetään paisuvaiskudoksen kuntouttamisessa (hapen lisäämiseen paisuvaiskudoksen valtimoissa).

Suun kautta otettavien erektiolääkkeiden markkinoille tulo 1998-2003 romahdutti tyhjiöpumppujen suosion erektiohäiriöiden hoidossa (VCD-menetelmä). Viime aikoina kuitenkin VED-menetelmä lisääntynyt käyttö erityisesti eturauhasen poiston jälkeisessä peniksen verenkierron kuntoutuksessa, on herättänyt uudelleen kiinnostuksen tyhjiöpumppuhoitoon. Tässä ajatuksena on se, että leikkauksen jälkeen keinotekoisesti synnytetyillä erektioilla parannetaan paisuvaisten hapensaantia ja estetään paisuvaiskudoksen vaurioitumista, jota muuten vääjäämättä tapahtuisi yöllisten erektioiden katoamisen myötä. Näin potilaan erektiokyky saataisiin säilymään paremmin.


Historiaa

Alipaineajatuksen esitti ensimmäisenä lääkäri Jonh King 1874 ja kiristysrenkaan patentoi Otto Lederer vuonna 1917. Alipainepumpun suosion sai kuitenkin aikaan tri Osbon,  joka 1960-luvulla esitteli laitteen, jonka kehittely johti ensimmäiseen kaupalliseen tyhjiöpumppuun, Erectaid-laitteeseen vuonna 1982. Myöhemmin Amerikan Urologiyhdistys suositteli laitetta yhtenä erektiohäiriön hoitomuotona.


Laitteet ja käyttö

Tällä hetkellä markkinoilla on tusinoittain tyhjiöpumppuja. Perusperiaate on kaikissa sama. Ne koostuvat kolmesta osasta: tyhjiösylinteristä, tyhjiöpumpusta (pumpattava tai sähkö/paristokäyttöinen) ja eri kokoisista kiristysrenkaista. Joissain uusimmissa malleissa on jopa paineläppä, joka estää peniksen vaurioitumisen liiallisen paineen kautta.  Käyttö aloitetaan asettamalla sopivan kokoinen kiristysrengas tyhjiösylinterin päähän. Peniksen varrelle asetetaan vesiliukoista liukastusvoidetta, joka saa aikaan sen, että tyhjiösylinteri pysyy tiiviisti peniksen ympärillä.  Pumppaamalla tai moottorilla aiheutetaan 100-225 mmHg:n alipaine. Tämä saa aikaan keinotekoisen erektion. Kun sopivan tuntuinen erektio on saavutettu, kiristysrengas vedetään peniksen tyven ympärille. Laitteen käytön oppii muutamassa päivässä. Erektion syntymiseen kuluu ½-7 minuuttia. Ultraäänitutkimuksissa on todettu, että 30 minuutin käytön jälkeen voi ilmetä iskemiaa, joka voi johtaa peniksen kudosten pysyvään vaurioitumiseen. Siksi kiristysrengasta ei saa käyttää yli 30 minuuttia.


VCD-menetelmä

Tyhjiöpumppua ja kiristysrengasta voi käyttää lähes kaiken tyyppisissä erektiohäiriöissä. 90% miehistä saavuttaa toimivan erektion riittävän harjoittelun jälkeen, tyytyväisyys menetelmään on matalampi. Laajalti uskotaan, että erityisesti vanhemmat miehet hyväksyvät helposti VCD-menetelmän, kun taas nuoremmat pitävät sen synnyttämiä erektiota luonnottomina. VCD-menetelmää voidaan käyttää samanaikaisesti muiden erektiohäiriön hoitoon tarkoitettujen menetelmien kanssa (suun kautta otettavat lääkkeet, pistoshoito, virtsaputkilääke, psykoterapia ja jopa penisproteesi). VCD-menetelmää ei voida käyttää, mikäli potilaalla on taipumus pitkittyneisiin erektioihin tai hänellä on peniksen epämuodostumia. Hoitotuloksista ei ole kunnollista tehokkuus- ja turvallisuustietoa.  Aiheesta on vuosilta 1986-1999 on 13 tutkimusta ja tulokset ovat vaihtelevia. Kahdessa suurimmassa mukana oli 1517 ja 5847 potilasta. Edellisessä hyvän erektion sai 92% ja jälkimmäisessä 65-83%.  Muissa tutkimuksissa potilaista tyytyväisiä oli 27 - 90%. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat tunnottomuus, kipu ja verenpurkaumat.  Kiristysrenkaan käytön yhteydessä monet raportoivat siemennesteen kulun estymisestä. Vakavia ja harvinaisia sivuvaikutuksia ovat esim. Peyronin tauti ja paisuvaisen vaurioituminen.


VED-menetelmä

Eturauhassyövän hoidossa käytetyllä eturauhasen poistoleikkauksella on ongelmallisia elämänlaatuun vaikuttavia haittoja, kuten virtsan pidätysongelmat ja erektiohäiriö, joka on yleinen ja useimmiten vaikea. Hoitona käytetään erektiolääkkeitä (teho melko huono), pistoshoitoa (teho melko hyvä), virtsaputkilääkettä (teho kohtalainen) ja  tyhjiöpumppu tai tyhjiöpumpun ja muiden menetelmien yhdistelmää.

Eturauhasen poistoleikkauksen yhteydessä tapahtuu useimmiten vääjäämättä ainakin jonkin asteista hermoratojen vaurioitumista, joiden korjautumiseen voi mennä kolmekin vuotta. Tänä aikana verenkierto heikentyy.  Tämän aiheuttama erektion heikentyminen ja peniksen koon pieneneminen johtaa puolestaan paisuvaisissa hapenpuutteeseen ja pysyvään paisuvaiskudoksen vaurioitumiseen ja laskimovuotoon (veri ei pysy peniksessä).  On oletettu, että VED-menetelmällä voitaisiin estää verenkierron pysyvä heikentyminen ja siten säilyttää jatkossa erektiokyky. Samalla ajatuksella on tehty tutkimuksia, joissa verenkierron elvyttäjänä on käytetty päivittäistä suun kautta otettavaa erektiolääkettä tai pistoshoitoa 2-3 kertaa viikossa.

Raina ym. (2006) tutkivat satunnaistetussa tutkimuksessa 109 miestä, joille oli tehty eturauhasen poistoleikkaus. 70 miehistä käytti päivittäin VED-menetelmää 9 kk ajan ja 35 ei käyttänyt mitään. Tutkimuksen lopussa VED-menetelmää käyttäneistä 80% pystyi yhdyntään ja vertailuryhmässä vain 37%. Toisessa tutkimuksessa Köhler (2007) totesi, että on olennaisen tärkeää aloittaa VED-kuntoutus mahdollisimman nopeasti eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen.


Tyhjiöpumppu muissa käyttöaiheissa

Tyhjiöpumppua on käytetty tehostamaan muiden erektiohäiriön hoitokeinoja. Pistoshoidon teho paranee tyhjiöpumpun käytön yhteydessä.  Virtsaputkilääke yhdistettynä tyhjiöpumppuun voi poistaa kiristysrenkaan käytön tarpeen.

Positiivisia tuloksia on raportoitu mm. erektiokyvyn säilyttämisessä korkean riskin potilailla (esim.  diabetes), peniksen pituuden säilyttämisessä eturauhasen poiston jälkeen ja Peyronin taudin yhteydessä, ja mikropeniksen hoidossa.

EROS-CTD (clitoral therapy device) on naisille kehitetty versio tyhjiöpumpusta. Laite aiheuttaa naisilla klitoriksen verenkierron lisääntymisen. Useissa tutkimuksissa on todettu menetelmän positiiviset vaikutukset tuntoherkkyyteen, kostumiseen, orgasminsaantikykyyn ja seksuaaliseen tyytyväisyyteen.


Referoijan, dosentti Juhana Pihan kommentti

Referoitu kirjoitus on yhteenveto 114:sta aiheesta julkaistusta tieteellisestä artikkelista. Se on siis varsin kattava. Tyhjiöpumppu on Suomessa ja ylipäänsä Euroopassa kohtalaisen tuntematon erektiohäiriöiden hoidossa. Yhdysvalloissa laite on ollut suositumpi. Laite on melko tehokas, mutta sen aiheuttamat erektiot ovat keinotekoisia, joka johtaa huonompaan hoitotyytyväisyyteen. Hyvänä puolena on laitteen melko edullinen hinta ja oikein käytettynä vähäiset haitat. Sitä on saatavissa nykyään Suomessakin apteekeista (esim. Linnan apteekista Turussa). Peniksen kuntouttamisessa laite lienee käyttökelpoinen. Samaan hoitotulokseen päästään päivittäisellä erektiolääkityksellä tai pistoshoidolla. Tyhjiöpumpun etuna tässä on lääkkeettömyys ja vähäisemmät kustannukset. Oikein käytettynä laite voi auttaa osaa potilaista ja muihin erektiohoitoihin yhdistettynä tulokset vain paranevat.


Tee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä