Erektiohäiriön hoito

Erektiohäiriön hoidossa on aina mukana itsehoito eli huolehtiminen elämäntavoista ja mahdollisten perussairauksien hyvästä hoidosta. Jotkin ravintolisät voivat auttaa etenkin lievissä häiriöissä. Lääkehoidossa ensimmäinen vaihtoehto  ovat suun kautta otettavat lääkkeet, seuraavana virtsaputkilääke ja pistoshoito ja viimeisenä vaihtoehtona kirurginen hoito. Testosteronilla erektio voi parantua, mikäli taustalla on testosteronin vaje. Usein myös seksuaaliterapeuttiset menetelmät tulevat kyseeseen.


Maailmalla kehitetään jatkuvasti uusia lääkkeitä miehen ja naisen seksuaalitoimintojen häiriöihin. Periaatteessa valmiita erektiolääkkeitä, joista osa on jo myynnissä esim. Etelä-Koreassa ja Argentiinassa ovat mirodenafiili, lodenafiili ja udenafiili.  Uusi lääke avanafiili on saanut myyntiluvan EU:n alueella vuonna 2014.

Myös epäonnistuneita lääkehoitoja on ollut, Suomessa markkinoilla oli 2001–2006 Uprima eli kielen alle asetettava apomorfiini. Sen teho kuitenkin osoittautui liian huonoksi. Upriman etuna oli teoriassa nopeavaikutteisuus (teho ilmeni 20 minuutissa) ja se että sillä ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia nitrovalmisteiden kanssa.

Erektiolääkkeiden korvattavuus

Erektiohäiriölääkkeet eivät ole yleensä KELA-korvauksen piirissä. Vain hyvin harvoissa tapauksissa voi saada oikeuden peruskorvattavuuteen. Alprostadiili ja sildenafiili ovat peruskorvattavia vaikeasta perustaudista johtuvassa vaikeassa erektiohäiriössä erityisin käyttöaihein. Korvattavuuteen vaaditaan hoitavan lääkärin tai urologian, neurologian, endokrinologian tai sisätautien erikoislääkärin erillisselvitys. Käytännössä tämä tarkoittaa, että peruskorvauksen voi saada lähinnä potilaat, joilla on tapaturman aiheuttama selkäydinvamma tai eturauhassyövän takia tehty eturauhasen täydellinen poisto. Peruskorvattavuutta ei voi saada esim. potilaat joilla on psykogeeninen, verisuoniperäinen tai sokeritautiin, MS-tautiin tai eturauhasen liikakasvuun liittyvä erektiohäiriö.

Erektiohäirölääkkeet ovat kalliita, lukuunottamatta sildenafiiliä, jonka hinta romahti patenttisuojan päätyttyä 2010. Joissakin tapauksissa annoksia voi puolittaa ja täten alentaa hoitokustannuksia.