Tutkimuksia miesten seksuaalihäiriöistä

26.3.2016 10.07

Alprostadiilivoide (Vitaros) – uusi lääke erektiohäiriön hoitoon

Alprostadiilivoide on uusi erektiohäiriön hoitoon tarkoitettu lääke. Se sivellään peniksen kärkeen. Lääkettä myydään useissa EU-maissa ja Kanadassa. Kauppanimi on Vitaros. Toistaiseksi sitä ei saa Suomen apteekeista.

Mitä on alprostadiili?

 

Alprostadiili on lääkeaine, joka paikallisesti annosteltuna laajentaa peniksen valtimoita ja sitä kautta parantaa erektiota. Vaikutus on tahdosta riippumaton. Suoraan peniksen paisuvaiskudokseen neulalla pistettävä alprostadiili tuli markkinoille 1990-luvun alussa ja oli ensimmäinen todella tehoava erektiohäiriön lääkehoito. Lääkettä myytiin aivan alussa Prostivas-nimellä, joka oli Yliopiston apteekissa valmiiksi sekoitettu valmiste. Pain tuli lääke tuli markkinoille Caverject-nimellä ja se on markkinoilla edelleen. Virtsaputkeen annosteltava alprostadiili (MUSE) tuli markkinoille 1990-luvun lopulla.

 

Alprostadiilivoide

 

Alprostadiilivoiteessa (Vitaros) on lääkeaineen (300 mikorogramma) lisäksi mukana apuainetta, joka edistää alprostadiilin imeytymistä terskasta. Lääkettä on tutkittu useissa tutkimuksissa. Isossa tutkimuksessa oli mukana 1732 miestä, joilla oli elimellinen erektiohäiriö, jonka vaikeusaste vaihteli lievästä vaikeaan. Tutkittavat käyttivät joko tehoavaa lääkettä tai lumelääkettä. Erektiokyky parani lääkettä saaneilla merkittävästi enemmän kuin lumelääkettä saaneilla. Lääkkeen vaikutus oli hyvä jo 10-12 minuutin kuluttua levittämisestä ja vaikutus kesti  vähintään tunnin. Tyydyttävän erektiovasteen saa 74-83%.

 

Tutkimusten mukaan 98% lääkeaineesta jää vaikutusalueelle ja siksi laajemmat sivuvaikutukset ovat harvinaisia, 0.5%:lla on esiintynyt lähinnä huimausta. Paikallisesti esiintyy polton tunnetta (12%), kipua ja arkuutta (4%) ja harvoin pitkittyneitä erektioita (1%). Yhdynnässä lääkeaine voi siirtyä naiseen ja aiheuttaa polttelua tai kutinaa (2%). Lääkettä ei voi käyttää, mikäli yritetään raskautta. Myös jotkin peniksen epämuodostumat, kuten hypospadias ja käyristymä, voivat estää käytyön. Myös terskatulehdus estää käytön.

 

Yhteenveto

 

Saadun tutkimusnäytön mukaan alprostadiilivoide on melko tehokas ja turvallinen erektiolääke, joskaan ei niin tehokas kuin suun kautta otettavat erektiolääkkeet ja paisuvaiseen pistettävä alprostadiili. Käyttö on kuitenkin helppoa ja sitä voi käyttää myös yhdessä suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa

 

Juhana Piha

 

Lähde: Recommendations from 4. International Consultation of Sexual Medicine, Madrid 2015, J Sex Med Apr 2016

 


Palaa otsikoihinTee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä