Tutkimuksia miesten seksuaalihäiriöistä

28.10.2012

Finasteridi voi aiheuttaa pysyviä seksuaalihäiriöitä

Finasteridia käytetään yleensä eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun hoidossa keski-ikäisillä ja vanhemmilla miehillä, mutta myös nuorilla miehillä hiustenlähdön hoidossa. Tutkimuksissa on todettu, että se voi aiheuttaa jopa 20 %:lle käyttäjistä seksuaalitoimintojen häiriöitä, jotka eivät parane lääkkeen lopettamisen jälkeen. Ilmeneviä oireita ovat mm. erektiohäiriö, seksuaalisen halun heikkeneminen, orgasmihäiriöt, peniksen tuntohäiriöt ja erilaiset aivotoimintojen häiriöt.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 54 miestä, joiden keski-ikä oli 31 v. He olivat käyttäneet finasteridia keskimäärin 23 kk. Tutkimuksen aloitushetkellä jatkuvien seksuaalihäiriöiden kesto  oli ollut seuraava:  3-6 kk (7 %:lla), 7-11 kk (9 %:lla), 1-2 v (44 %:lla), 3-5 vuotta (19 %:lla) ja yli 5 vuotta (20 %:lla).  Häiriöitä olivat halujen puute, kiihottumisvaikeus, erektiohäiriö, orgasmin saannin häiriö ja orgasmin huono laatu.  Kaikki häiriöt olivat vaikeita (luokkaa 4-5 asteikolla 1-6). Ennen finasteridin aloittamista häiriöitä ei ollut esiintynyt (1-1½ asteikolla 1-6). Seksuaalihäiriöiden ilmeneminen ei ollut yhteydessä siihen, kuinka pitkään finasterdia oli käytetty.

Potilaat tutkittiin uudelleen vuoden kuluttua.  Lähes kaikilla seksuaalihäiriöt olivat pysyneet ennallaan. Vain kaksi potilasta kertoi oireiden hävinneen lähes kokonaan.


Dos. Juhana Pihan kommentti: Finasterdi voi aiheuttaa pysyviä ja vaikeita seksuaalitoimintojen häiriöitä jo lyhyen käytön jälkeen. Tutkimustyö aiheen ympärillä on vilkasta, mutta varmaa syytä asiaan ei vielä tiedetä eikä tehokasta hoitoa ole. Finasterdia tulee mielestäni välttää hiustenlähdön hoidossa tai ainakin tiedostaa riski vakaviin seksuaalisivuvaikutuksiin. Myös finasteridia määrävien lääkäreiden tulee kertoa potilaalle asiasta.


Lähde: Irwing M: Persistent sexual side effects of finasteride: Could they be permanent?  J Sex Med 2012, DOI: 10.1111/j.1743-6109.2012.02846.x


Palaa otsikoihinTee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä