Tutkimuksia miesten seksuaalihäiriöistä

12.12.2014 17.38

Miehet käyttävät yleisesti vibraattoria seksin apuvälineenä

Vaikka lääketieteen ammattilaiset ja terapeutit suositellevat vibraattorin käyttöä miesten seksuaalihäiriöiden hoidossa, on olemassa niukasti tutkittua tietoa siitä, kuinka yleistä vibraattorin käyttö on , ketkä sitä käyttävät ja sen vaikutuksesta seksuaalitoimintoihin

1047 amerikkalaista miestä,  iältään 18-60 vuotta, osallistui tutkimukseen, jossa selvitettiin ketkä vibraattoria käyttävät, syitä sen käyttöön käytön yhteyttä seksuaalitoimintoihin.

 

95% miehistä oli heteroseksuaaleja ja 62% eli parisuhteessa.

 

Miehistä 45% oli joskus käyttänyt vibraattoria seksin apuvälineenä ja 24% viimeisen vuoden aikana. Yleisintä vibraattorin käyttö oli patnerin kanssa esileikin aikana (40% oli tehnyt niin). Yli kolmannes (36%) oli käyttänyt vibraattoria yhdynnän aikana ja 17% masturbaation aikana.

 

Yleisintä käyttö oli parisuhteessa elävillä ja yleisintä käyttö oli 30-44 –vuotiailla. Syy vibraattorin käyttöön oli ”huvin vuoksi”, kuten maustamaan seksielämää (52%) , uteliaisuus (48%), helpottamaan parnerin orgasmin saantia (40%) tai partnerin pyynnöstä (32%). Vain 7% miehistä käytti vibraattoria vain oman orgasmin saamisen helpottamiseen.

 

Vibraattoria käyttäneet miehet olivat merkittävästi tyytyväisempiä erektioonsa, orgasmiinsa, olivat halukkaampia seksiin  ja tyytyväisempiä yhdyntään.  Vibraattoria käyttäneet olivat myös tyytyväisempiä fyysiseen ja psyykkiseen elämänlaatuunsa.

 

Juhana Pihan kommentti: Vibraattorin käyttöön liittyy paljon ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä. Kuitenkin tämä ja aiemmat tutkimukset osoittavat, että vibraattorin käyttö on yleistä miehillä (melkein puolet on käyttänyt) ja suurin osa käyttäjistä on parisuhteessa eläviä heteroseksuaaleja. Selkeä syy käyttöön on ”hauskuus”, kuten kumppanin orgasmin helpottaminen. Lisäksi positiiviset vaikutukset miehen eri seksuaalitoimintoihin ja yleiseen elämänlaatuun ovat selkeät.  Seksuaaliterveysalan ammattilaisten on otettava vibraattorin käyttö ja sen hyödyt esiin hoitaessaan seksuaalihäiriöistä kärsiviä miehiä ja muidenkin terveydenhuoltoalan ammattilaisten olisi hyvä ottaa asia esiin sopivassa asiayhteydessä.

 

Lähde: Herbenick ym. Prevalence and characteristics of vibrator use by men in the United States. J Sex Med 2009;6:1867-1874

 


Palaa otsikoihinTee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä