Tutkimuksia naisten seksuaalihäiriöistä

22.4.2018 Pyöräily ja naisten virtsa- ja seksuaalitoimintojen häiriöt

Miehillä on raportoitu polkupyöräilyyn liittyviä seksuaalitoimintojen häiriöitä, kuten erektio-ongelmia ja peniksen tunnottomuutta. Tutkimustietoa naisista on ollut niukemmin. Journal of Sexual Medicine -tiedelehdessä julkaistiin suurim tähän mennessä tehty katsausartikkeli pyöräilyn haittavaikutuksista naisten virtsa- ja seksuaalitoiminnoille.

Lue lisää


18.3.2018 Liukuvoiteiden merkitys seksuaalitoimintojen aikana

Liukuvoiteiden käyttö naisilla on yleistä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Aiheesta on kuitenkin niukasti tutkimuksia koskien naisten omia kokemuksia ja ajatuksia liukuvoiteista. Vaikka li­­­ukasteiden käyttö on yleistä, on olemassa vähän tutkittua tietoa naisten asenteista liukuvoiteisiin, niiden käyttämiseen, emättimen kuivuuteen/kosteuteen heteroseksuaalisen yhdynnän tai muun seksuaalisen toiminnan yhteydessä.

Lue lisää20.12.2016 Uusi www.naiseksi.fi -sivusto avataan 1.1.2017

Asiantuntijasivustot www.seksuaaliterveysklinikka.fi on toiminut vuodesta 2007 ja www.miesklinikka.com vuodesta 2004 alkaen. Sivustoille on tehty noin 3 miljoonaa vierailua vuosien varrella ja nykyään kävijöitä on 60 000-80 000 kuukaudessa.

Lue lisää


5.11.2016 Akupunktio naisten haluttomuuden hoidossa

Naisten itseä häiritsevä haluttomuus (HSDD) on yleisin naisten seksuaalihäiriöistä. Jonkinlaista haluttomuutta raportoi jopa 40% naisista, mutta itseä häiritsevää haluttomuutta on vain noin 10%:lla. Haluttomuutta on perinteisesti hoidettu terapeuttisin menetelmin ja tulokset eivät ole olleet hyviä. Uutena Yhdysvalloissa jo myyntiluvan saaneena lääkkeenä on flibanseriini, joka on ainoa lääke, joka on tarkoitettu HSDD:n hoitoon. Postmenopausaalisilla naisilla on kokeiltu myös testosteronihoitoa. Vaihtoehtoisista hoidoista on kokeiltu myös akupunktiota.

Lue lisää


17.9.2016 ”Paha olo” naisilla yhdynnän jälkeen

Naisilla esiintyy joskus yhdynnän jälkeen psyykkisesti pahaa tai epämiellyttävää oloa. Ilmiöstä käytetään nimitystä yhdynnän jälkeinen paha olo (postcoital dysphoria PCD). Sitä luonnehtii yhdynnän jälkeinen itkuisuus, surumielisyys, masennus, ahdistuneisuus tai vihamielisyys.

Lue lisää


29.8.2016 Naisen seksuaalitoimintojen yhteys kehonkuvaan ja parisuhteen laatuun

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan seksuaalinen terveys on enemmän kuin vain fyysinen seksuaalinen toiminta. Se pitää sisällään myös tunnetason, henkisen hyvinvoinnin ja sosiaalisen hyvinvoinnin suhteen seksuaalisuuteen. Useat tutkimukset vahvistavat, että naisten seksuaalitoiminnot ovat yhteydessä parisuhteen laatuun, kehonkuvaan ja oman vartalonsa hyväksymiseen.

Lue lisää3.7.2016 Naisen orgasmivaikeuksen ymmärtäminen

Euroopassa orgasmihäiriöistä raportoi 17% ja maailmanlaajuisesti 26% naisista. Uudessa tutkimuksessa selvitettiin mm. orgasmivaikeuksia ennustavia tekijöitä ja orgasmivaikeuksien suhdetta halukkuuteen ja kiihottumiseen. Ensimmäistä kertaa saadaan tietoa orgasmiin kuluvasta ajasta naisilla, joilla on orgasmivaikeuksia.

Lue lisää


7.6.2016 Seksuaalihäiriöiden yleisyys alle 50-vuotiailla naisilla

Naisten seksuaalihäiriöiden tiedetään olevan yleisiä. Tietoa alle 50-vuotiaiden seksuaalihäiriöiden esiintymisestä on kuitenkin julkaistu melko vähän. Nyt referoitavassa tutkimuksessa on käyty läpi 135 julkaistua tutkimusta ja esitettävät esiintyvyysluvut pohjautuvat peräti 215 740 naisen tietoihin. Jokin seksuaalihäiriö todettiin 41%:lla.

Lue lisää


26.2.2016 Testosteronihoito naisilla

Seksuaalihäiriöt ovat naisilla yleisiä. Eri tutkimusten mukaan 9-43% naisista raportoi jonkun seksuaalihäiriön. Testosteronia on vuosikymmeniä käytetty naisten seksuaalihäiriöiden hoidossa kaikkialla maailmassa. Euroopassa testosteroni on virallisesti hyväksytty naisten itseä häiritsevän haluttomuuden hoitoon vaihdevuosi-iän ylittäneillä. Nyt esiteltävän kirjallissuukatsauksen mukaan testosteronihoito on naisilla turvallinen ja tehokas hoito seksuaalihäiriöihin.

Lue lisää


3.1.2016 Vibraattorin käyttö naisilla jotka harrastavat seksiä naisten kanssa

Aiemmat tutkimustulokset viittaavat siihen, ettÄ naispuoliset lesbo/bi -parit käyttäisivät enemmän vibraattoreja kuin muu väestö. Aiheesta on kuitenkin vähän tutkittua tietoa.

Lue lisää


18.9.2015 Anaaliyhdyntää on harrastanut 36 % 15 – 44 –vuotiaista naisista

Koko elämänsä aikana 36.3 % naisista on ollut anaaliyhdynnässä. Eniten anaaliseksiä elämänsä aikana olivat harrastaneet 25-29 –vuotiaat, joista 42 % oli tehnyt näin. Viimeisen vuoden aikana 13.2 % naisista oli harrastanut anaaliseksiä, eniten 20-29 –vuotiaat naiset, joista anaaliseksiä oli harrastanut noin 16 %.

Lue lisää


13.9.2015 Flibanseriinille myyntilupa Yhdysvalloissa

Ainoa naisten haluttomuuden hoitoon kehitetetylle lääkkeelle on myönnetty myyntilupaa Yhdysvalloissa

Lue lisää


12.12.2014 Lady Prelox – uusi ravintolisä naisten seksuaalihäiriöihin

Alustavat lumekontrolloidut FSFI-kyselyä hyödyntävät tutkimukset osoittavat, että Lady Prelox-valmisteella on tehoa naisten seksuaaliongelmiin.

Lue lisää


12.12.2014 Vibraattorin käytön yleisyys ja tavat naisilla

Kliinikot suosittelevat yleisesti vibraattorien käyttöä naisen seksuaalihäiriöiden lisähoidoksi ja seksuaalisuuden voimistajaksi. Kliinisesti vibraattoreita voidaan suositella anorgasmian hoitoon, kiihottumishäiriön hoitoon, ja esim. syövän hoidon jälkitilaan. Kuitenkin varsin vähän tiedetään niiden käytön yleisyydestä ja vaikutuksista normaalipopulaatiossa.

Lue lisää


12.12.2014 Liukuvoiteiden käyttö lisää naisten seksuaalista nautintoa

Tutkimuksessa selvitettiin liukuvoiteiden käyttöä ja niiden yhteyttä seksuaaliseen tyytyväisyyteen

Lue lisää


19.1.2013 Naisten seksuaalihäiriöiden lääkehoito: uusia hyvin kiinnostavia tutkimustuloksia

Hollantilainen yhtiö Emotional Brain B.V. on lähtenyt ennakkoluulottomasti mukaan naisten seksuaalihäiriöiden lääketutkimukseen. Naisten seksuaalihäiriöiden lääkehoito on ollut käytännössä olematonta, koska hyväksyttyjä lääkkeitä ei ole ollut laillisilla markkinoilla.

Lue lisää


15.1.2013 Naisten Flibanseriini tulee sittenkin?

Boehringer Ingeheimin vuosikausia kehittämä tehokas lääke naisen itseä häiritsevään haluttomuuteen tyrmättiin 2011 FDA:n toimesta. Molekyyli on vaihtanut omistajaa ja uutta tutkimustietoa on tullut

Lue lisää


14.11.2012 Seksuaalihäiröt lihavilla ja ylipainoisilla naisilla

Ylipaino ja lihavuus ovat merkittäviä riskitekijöitä miesten seksuaalihäiriöiden kannalta, mutta tutkittua tietoa naisten seksuaalihäiriöiden ja ylipainon yhteyksistä on niukasti. Tämä on tärkeä alue, sillä tietämys naisten seksuaalihäiriöiden luonteesta ja yleisestä esiintyvyydestä on muutaman viime vuoden aikana lisääntynyt merkittävästi. Myös ensimmäiset lääkkeet naisten seksuaalihäiriöihin ovat luultavasti saatavilla lähivuosina.

Lue lisää


31.8.2012 G-piste - totta vai tarua

Yksi seksuaalisuuden kiivaimmista ja tunneperäisimmistä keskusteluista käydään tällä hetkellä naisen väitetystä G-pisteestä. G-pisteellä tarkoitetaan hyvin tunneherkkää pienehköä aluetta emättimen etuseinässä, jonka stimulaatio tuottaa seksuaalista nautintoa.

Lue lisää