Tutkimuksia naisten seksuaalihäiriöistä

18.3.2018 15.41

Liukuvoiteiden merkitys seksuaalitoimintojen aikana

Liukuvoiteiden käyttö naisilla on yleistä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Aiheesta on kuitenkin niukasti tutkimuksia koskien naisten omia kokemuksia ja ajatuksia liukuvoiteista. Vaikka li­­­ukasteiden käyttö on yleistä, on olemassa vähän tutkittua tietoa naisten asenteista liukuvoiteisiin, niiden käyttämiseen, emättimen kuivuuteen/kosteuteen heteroseksuaalisen yhdynnän tai muun seksuaalisen toiminnan yhteydessä.

2451 eri-ikäiseltä naiselta kysyttiin päiväkirjatyyppisesti asennetta liukuvoiteisiin, liukasteiden hankkimiseen ja käyttöön ja naisten käsitystä emättimen kosteudesta seksitoimintojen aikana.


Ylipäänsä naiset kokivat liukasteet ja niiden käytön positiivisina. Heidän mielestään seksi oli parempaa, kun limakalvot olivat märät.  Naiset kokivat saavansa helpommin orgasmin, kun he olivat kosteampia. Lisäksi kumppanit pitivät enemmän tilanteesta, jossa emätin oli kostea. 40-50-vuotiailla liukasteiden vaikutus seksiin oli merkittävämpi kuin alle 30-vuotiailla. 


Johtopäätöksenä voi todeta, että naiset pitävät liukasteita positiivisena asiana ja yhdyntä niiden avulla tuntuu paremmalta. Tutkimuksen tuloksia voi suoraan soveltaa käytäntöön. Liukasteet ja niiden käyttö voivat auttaa varsin monia potilaita ja alan ammattilaisella tulee olla tietoa niistä ja valmius ehdottaa potilaalle tällaisten käyttöä. Mitä vanhempi nainen on, sitä suurempi merkitys liukuvoiteilla on.


Lähde:  Jozkowski KN ym. Women's perceptions about lubricant use and vaginal wetness during sexual activities. J Sex Med 2013;10: 484–492


Dos. Juhana Piha


Palaa otsikoihin