Seksuaaliset kipuhäiriöt

Seksuaalisia kipuhäiriöitä ovat perinteisesti yhdyntäkivut ja vaginsimi. Näiden taustalla voi olla useita biologisia, psykologisia ja sosiokulttuurisia syitä. Yhdyntäkipuja voivat aiheuttaa monet erilaiset asiat. Kaiken kaikkiaan seksuaalisten kipuhäiriöiden määritelmät ovat osin vanhentuneita ja niitä tullaan lähitulevaisuudessa tarkentamaan.


Biologisia kipujen syitä ovat sukupuolihormonien puute, emättimen ja ulkosynnyttimien tulehdukset, lantionpohjan lihasten yliaktiivisuus/jännitys, vulvodynia, kirurgisten toimenpiteiden jälkitilat, ihosairaudet, endometrioosi, lantion tulehdukset ja krooninen kipu –oireyhtymä.

Psykologisia syitä ovat omaan itseen liittyvät ongelmat, puutteellinen esileikki ja kokemattomuus.

Sosiokulttuurisiin syihin liittyvät seksuaaliset normit, puutteelliset eroottiset taidot ja kulttuuriin liittyvät sukuelinten vahingoittaminen (naisten ympärileikkaus).

Yhdyntäkipujen yleisyys

Yhdyntäkivuilla (dyspareunia) tarkoitetaan toistuvaa tai pysyvää, naista haittaavaa sukuelinten alueen kipua, joka liittyy yhdyntään.


Kaikista naisista 3–18 %:lla on yhdyntäkipuja, gynekologisista potilaista 15–20 %:lla. Laumannin tutkimusten mukaan (1999 ja 2005) Yhdysvalloissa 18–59-vuotiaiden joukossa esiintyvyys on 21 % ja Euroopassa 40–80-vuotiaiden joukossa 10,5 %.  Euroopassa (Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Italia) 20–70 -vuotiailla on raportoitu esiintyvyydeksi 14 %.