Erikoislääkäri Juhana Pihan vastaanotto

Tietoa vastaanotosta, mikäli kyseessä on erektio-ongelma, siemensyöksyongelma tai epäily hormonivajeesta.

Ennen vastaanottoa

Vastaanottoajan Turkuun voi varata internetin kautta tai soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen (010 41400).  Turussa vastaanotot ovat pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin ja syksytsä 2019 alaken ma, ti, ke ja to ja joskus myös pe. Helsingissä Ympyrätalossa Juhana Pihan vastaanotto loppuu marraskuun alkuun 2019 mennessä. Vanhat Helsingissä käyneet potilaat ovat tervetulleita Turun Mehiläiseen. Jos haluat katsoa, koska vastaanotto on Turussa, valitse toimipisteeksi Turku, erikoisalaksi Kliininen fysiologia ja vastaanottajaksi Juhana Piha. Turussa vastaanottohuone sijaitsee Mehiläisen entisen sairaalan tiloissa huoneessa 269 lähellä neuvontaa. Kysy reitti neuvonnasta. Ilmoittautuminen tapahtuu vastaanottoaulassa, joko vastaanottovirkailijalle tai ilmoittautumisautomaattia hyväksi käyttäen.

Potilaalle annetaan 30 minuutin vastaanottoaika. Halutessaan voi varata myös tupla-ajan eli kaksi 30 minuutin peräkkäistä aikaa. Varaudu siihen, että vastaanotot ovat ajoittain myöhässä puolikin tuntia. Tämä johtuu siitä, että periaatteeni on, että vastaanottotilanteessa ei saa olla kiireen tuntua. Näin ollen joskus potilaan kanssa menee yli varatun ajan, ja se aiheuttaa tietysti seuraaville potilaille viivästystä. Toivon asialle ymmärrystä. Yli menevästä ajasta ei peritä lisämaksua.

Vastaanotolla

Vastaanotolla keskustellaan rauhassa vastaanotolle tulon syystä. Lisäksi käydään läpi aiemmat sairaudet, lääkitykset, elämäntavat, unen laatu, perhe- ja parisuhdetilanne ym. oleelliset terveyteen liittyvät seikat. Keskustelu on olennaisen tärkeä, koska sen perusteella pystyn tekemään johtopäätöksiä tilanteesta ja tarvittavista tutkimuksista. Mukaan kannattaa ottaa mukaan vanhoja verikoetuloksia ym. terveyteen liittyviä asiakirjoja, mikäli niitä on. Ne antavat minulle tärkeää taustatietoa ja niiden avulla usein voidaan välttää tarpeettomia tutkimuksia. Esimerkiksi etukäteen tiedossa olevat verenpainelukemat ovat arvokas tieto, koska vastaanotolla mitattu verenpaine ei ole kovin luotettava. Keskustelun jälkeen tai seuraavalla tapaamiskerralla tehdään tarvittaessa kliininen tarkastus.

Erektiohäiriöt

Keskustelun lopuksi sovitaan, mitä lisätutkimuksia olisi aiheellista tehdä. Erektiohäiriöpotilaalla tulee joskus kyseeseen peniksen verenkierron ultraäänitutkimus ja useimmiten verikokeita. Erektiohäiriöpotilaan tärkeimpiä verikokeita ovat mieshormoni eli testosteroni (kokonais- ja vapaa testosteroni) veren sokeri (Gluc), kolesteroliarvot (Kol, HDL, LDL, Triglyseridit),  joskus myös kilpirauhaskoe (TSH) ja yli 45-vuotiailla lähes aina eturauhaskoe (PSA). 

Testosteronivaje

Mikäli vastaanotolle tulon syynä on vedon puute, väsymys, haluttomuus, seksiongelmat ym. testosteronin puutteeseen viittaavat oireet, kannattaa ennen vastaanottoa täyttää Ikääntyvän miehen oirelomake (IMO), joka löytyy tästä. Jos vastaanotolla päädytään siihen, että testosteronivaje on mahdollinen, otetaan verikokeita. Tällaisia ovat ns. vapaa laskettu testosteroni (TestoVL, sisältää SHBG:n), luteinisoiva hormoni (LH), prolaktiini (PRL), pieni verenkuva (PVK), maksakokeet (ainakin ALAT), veren sokeri (Gluc ja mielellään “pitkä sokeri” HbA1c), kilpirauhasarvo TSH ja eturauhasarvo PSA. Tarpeellisia kokeita ovat myös estradioli (E2), follikkelia stimuloiva hormoni (FSH), insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF1) ja kortisoli (Korsol) ja ferritiini, mutta verokokeet sovitaan aina yksilöllisesti. 

Testosteronihoidon aloitus vaatii aina tarkkaa harkintaa. Jos arvot ovat toistetusti normaaleja, hoitoa ei aloiteta. Ennen kuin testosteronihoitoa voidaan edes harkita, tarvitaan vähintään kaksi tai kolme erillistä testosteronimittausta ainakin 2 viikon välein otettuna. Myös testosteronia säätelevä LH-hormoni on syytä mitata kahdesti. Testosteronitaso vaihtelee paljon ja yksi alentunut arvo ei missään tapauksessa riitä hoidon perusteeksi hoidon aloittamiselle. Näin ollen on hyvä (mutta ei välttämätöntä), jos mittaus on tehty ainakin kertaalleen ennen vastaanottoa. Mitatuista arvoista on syytä ottaa mukaan tulosteet, joista näen, millä menetelmällä arvo on mitattu. Vastaanotolla sovitaan lisätutkimukset. Testosteroni olisi syytä mitatta ns. massaspektometrisellä menetelmällä (ns. herkkä testosteroni hsTesto), jota käytetään mm. Yliopistollisissa Keskussairaaloissa, Mehiläisessä ja Helsingissä Ympyrätalon Apteekin laboratoriossa. 

Suuntaviivoja erikoislääkkeistä ja muista asioista

  • Testosteronihoito nostaa joskus naishormonitasoja (estradioli). Sitä pystytään alentamaan aromataasiestäjillä, mutta ensisijaisesti estradiolin nousua pyritään hillitsemään pienentämällä testosteronin annosta. Aromataasiestäjien käyttö voi tarkan harkinnan mukaan mahdollisesti tulla kyseeseen vain erityisen vaikeissa tilanteissa, joissa testosteroniannoksen laskeminenkaan ei auta. Aromataasiestäjiä ei pääsääntöisesti määrätä lainkaan. 
  • Istukkagonadotropiini (HCG) tulee kyseeseen vain hedelmällisyysongelmissa, ei esim. estämään kivesten kutistumista.
  • SERM-lääke tamoksifeeni tulee kyseeseen lähinnä vain aivolisäkkeen vajaatoiminnassa erityisesti ylipainoisilla.
  • En pääsääntöisesti aloita testosteronihoitoa alle 25-vuotiaille ilman endokrinologin kannanottoa. 
  • On syytä ymmärtää, että testosteronihoito lamaa miehellä sekä aivolisäkkeen että kivesten toiminnan aiheuttaen hedelmättömyyden hoidon ajaksi ja useiksi kuukausiksi hoidon lopettamisen jälkeen.
  • Teen myös anabolisten steroidien väärinkäyttäjien vieroitushoitoja. Tämä edellyttää avoimuutta ja sitoutumista hoitoon ja sen tavoitteisiin.
  • En tee testosteronihoidosta B-lausuntoja erityiskorvattavuuta varten.
  • Naisilla (lähinnä haluttomuusongelmat) mitataan herkkä massaspektometrisesti mitattu testosteroni, sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG) ja niistä laskettu vapaa testosteroni (Testo-LV) ja prolaktiini (PRL). Lisäksi tarvitaan tieto kilpirauhasen toiminnasta (TSH, T4-v) ja tarvittaessa sukuhormoneista (LH, FSH ja E2). En tee naisille gynekologisia tutkimuksia.

Ennenaikainen siemensyöksy 

Potilaille ei yleensä tarvita mitään verikokeita, mutta joskus PSA ja kilpirauhaskoe ja testosteroni voivat tulla kyseeseen. Vaivan hoito voidaan aloittaa yleensä heti ensikäynnin jälkeen

Laboratoriossa

Potilas voi käydä lähetteellä missä tahansa yksityisessä laboratoriossa. Kunnallinen puoli suhtautuu vaihtelevasti yksityispuolen tutkimusmääräyksiin. Joskus kokeet otetaan, joskus ne saa maksamalla ja joskus niitä ei oteta ollenkaan. Työterveyshuollon käytäntö riippuu työterveyssopimuksen laajuudesta. Jotta työterveyshuolto maksaa kokeet, tarvitaan oman työterveyslääkärin allekirjoittama lähete.  Vakuutusyhtiöiden sairauskuluvakuutukset maksavat lähes poikkeuksetta lääkärinpalkkiot ja laboratoriokokeet, mutta ei yleensä lääkkeitä. Useissa laboratorioissa (esim. Synlab tai Ympyrätalon Apteekin laboratorio) voi käydä ilman lähetettäkin, mutta tällöin ei saa Kela-korvauksia. Jos lähete on, korvauksen saa.

Kaikissa Mehiläisen laboratorioissa tehdyt laboratoriotulokset tulevat suoraan työpaikan tietokoneelle. Mikäli potilas käy muualla kuin Mehiläisen laboratoriossa, potilaan on yleensä itse toimitettava tulokset vastaanotolle.  Synlabin ja Ympyrätalon Apteekin tulokset näen työpaikan tietokoneelta, mikäli kokeet on otettu minun tekemälläni lähetteellä ja potilas on antanut luvan tulosten näkymiseen. Laboratoriotulokset kannattaa ottaa varmuuden vuoksi vastaanotolle mukaan tulostettunakin versiona, jos mahdollista. Tuloksia voi lähettää myös sähköpostitse juhana.piha@mehilainen.fi

Verikokeet on hyvä ottaa aamulla klo 7–11 ja 12 tunnin paaston jälkeen. Joihinkin verikokeisin liittyy muitakin ohjeita. On myöskin suotavaa, että potilas ollut hereillä ainakin 2 tuntia ennen verikoetta. Mikäli käytössä on testosteronigeeli, verikokeessa tulee käydä noin 12 tuntia geelin levittämisen jälkeen, eli verikoetta edeltävän päivän geeliannos otetaan edellisenä päivänä iltana (ei aamulla) ja verinäyte on sitten seuraavana aamuna. Jos käytössä on Sustanon, verinäyte otetaan viikko injektiosta ja jos Nebido, näyte otetaan noin 1 kk injetiosta, jos muuta ei sovita.

Peniksen verenkierron ultraäänitutkimuksessa

Tällä tutkimuksella selvitetään tarkasti peniksen verenkiertoa, rakennetta ja kivesten rakennetta. Tutkimuksella saadaan tietoa sekä valtimoiden että laskimoiden (ns. takaiskuventtiilien) toiminnasta. Tutkimukseen liittyy verisuonia laajentavan lääkeaineen ruiskuttaminen peniksen paisuvaiskudokseen. Ruiskutus ei ole kivulias. Aikaa varataan tunti. Näitä tutkimuksia tehdään vain Turussa. Tutkimusajat sovitaan lääkärin kanssa aina erikseen, joten ultarääniaikoja ei voi varata suoraan ajanvarauksesta.

Kontrollikäynnillä

Ensimmäinen kontrollikäynti testosteronihoidon aloittamisen jälkeen on yleensä 3–6 kuukauden kuluttua, siitä seuraava 6–12 kk kuluttua ja tämän jälkeen kerran vuodessa. Kun hoito on saatu vakiintuneeseen tilaan, oma lääkärikin (esim. työterveyslääkäri) voi joskus hoitaa kontrollikäynnit. Muissa kuin tetsosteronihoidoissa kontrollikäynneistä sovitaan erikseen. Erektiohäiriöpotilaalla kontrollikäynnit tapahtuvat tarpeen mukaan. Ennenaikaisessa siemensyöksyssä kontrollikäyntiä ei välttämättä tarvita, jos kaikki menee hyvin.

Sähköpostit ja puhelinajat

Aluehallintoviraston tietoturvatulkinnan ja Lääkäriliiton suositusten mukaisesti mitään potilasasioita ei ole mahdollista hoitaa sähköpostitse. Tämä koskee erityisesti potilaan  sähköposteihin vastaamista. Sähköpostitse voi halutessaan lähettää tutkimustuloksia ym. tietoja, mutta on muistettava, että sähköposti ei ole vahvasti salattu yhteydenpitotapa. En voi esim. vastata yksityiskohtaisesti terveyteen tai verikokeisiin liittyviin kysymyksiin. Voin joskus antaa potilaspuhelimeni puhelinnumeron, mutta se on tarkoitettu kertaluonteiseen kiireelliseen kysymykseen, ei laajoihin esim. laboratoriokoetulkintoihin. 

Luonnollisestikaan en vastaa yksityisiin ja yliopiston sähköpostiosoitteisiini, Messengeriin tai  Facebookiin lähetettyihin potilasviesteihin. Myöskään yrityksen tiedotuspäällikkö Pia Piha ei hoida lainkaan potilasasioita.

Kaikkein varmin tapa hoitaa oma asia kunnolla on varata aika vastaanotolle, vaikka aikaa voi valitettavasti joutua odottamaan pitkään. 10 minuutin puhelinajoilla maanantaisin voidaan hoitaa vain lyhyitä ja yksinkertaisia asioita. Puhelinaika ei korvaa koskaan esim. vuosikontrollia.

Vastaanottohinnat ja muut hinnat ovat 1.1.2019 alkaen seuraavat

Hinta €Kela-korvaus €Omavastuu €
Käynti n. 30 min200,0016,50–21,00179,00–183,50
Puhelinaika (vastattu)50 4,50 45,50
Reseptin uusiminen50 4,50 45,50 
EU-resepti80   
Muut työt, esim.lausunnot250/tunti
Ultraäänitutkimusn. 800n. 81n. 720
  • Tupla-ajasta (eli 2 x 30 min) veloitus on 400 €, josta kela korvaa 27 €.
  • Puhelinneuvontaa varten tulee varata aika Mehiläisen keskuksesta. Puhelinajat ovat maanantaisin. Maksu on aina 50 €/vastattu puhelu (Kelakorvaus 4,50).
  • Reseptien uusiminen maksaa 50 € (Kelakorvaus 4,50).
  • Erilaisista todistuksista laskutetaan käytetyn ajan perusteella. Esimerkiksi lausunnon ja todistusten kustannus on noin 250 €/työtunti. Laaja ja monimutkainen lausunto voi olla hinnaltaan jopa 750–1000 euroa.
  • EU-reseptin hinta on 80 €.
  • Lääkäriasemat perivät lisäksi lääkäristä riippumattoman ns. toimistomaksun.