Yhdynnän kesto on noin 9 minuuttia


Yhdynnän kesto on ollut viime aikoina paljon esillä, koska alkuvuodesta markkinoille tuli ensimmäinen ennenaikaiseen siemensyöksyyn tarkoitettu lääke, dapoksetiini (Priligy). Ennenaikaisen siemensyöksyn määritelmään kuuluu, että siemensyöksy tulee noin minuutissa yhdynnän aloittamisesta, käytännössä toimivana rajana voidaan pitää kahta minuuttia.


Kuinka kauan yhdyntä sitten normaalisti kestää? Useilla miehillä (ja myös naisilla) on täysin väärä käsitys asiasta. Normaalina ja toivottavana pidetään jopa yli 20 - 30 minuutin aikoja. Julkaistua tietoa asiasta on yllättävän vähän. Viidessä tutkimuksessa (1987-2008) yhdynnän kestoa on mitattu, kolmessa tutkittavat arvioivat ajan itse ja kahdessa käytettiin sekuntikelloa. Aika voidaan ilmoittaa keskiarvona tai mediaanina. (Mediaani tarkoittaa sitä, että puolet mitatuista joista ovat mediaanin alapuolella ja puolet yläpuolella.)


Näiden viiden tutkimuksen perusteella yhdynnän keston keskiarvo on noin 9 minuutta ja mediaani noin 7 minuuttia. Tämä aika siis kuluu yhdynnän aloittamisesta siemensyöksyyn. Tässä katsauksessa ei käsitellä lainkaan yhdyntään normaalisti kuuluvaa esileikkiä ja sen kestoa.


Sitä kuinka kauan naisella kestää orgasmin saaminen on erittäin vähän tutkimustietoa. Vielä julkaisemattomassa hollantilaisessa tutkimuksessa asianmukaisen stimulaation avulla naisilta kului keskimäärin noin 10 minuuttia orgasmin saamiseen. Tämän perusteella miehillä todettu noin 9 minuutin keskiarvo näyttää suurin piirtein riittävältä ajatellen naisen orgasmin saamista yhdynnässä. Toisaalta on syytä muistaa, että vain pienehkö osa naisista ylipäänsä pystyy saamaa orgasmin yhdynnässä, koska asianmukaista stimulaatiota ei välttämättä tapahdu. Esimerkiksi pelkät yhdyntäliikkeet harvoin riittävät.


Juhana Piha

Lähteet:
Strassberg ym, Arch Sex Behav 1987;16:327
Rowland ym, J Psychosom Res 2000;48:69
Varden Broucke ym, J urol 2007;177:237
Waldinger ym, J Sex Med 2005;2:498
Corty ym, J Sex Med 2008;5:2697


Tee sivusta PDF Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä